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Question Answer 

Will contributions for February 2021 
that is received by the provident 
fund in March 2021 form part of the 
vested benefits , that is, regarded as 
part of fund value as at 1 march 
2021? 

There is a bit of a debate in the industry about this issue, and not everyone is in agreement. Sanlam Corporate’s stance 
is however that in order to form part of a member’s vested benefit, the February contribution must be paid before 1 
March 2021. A member’s vested benefit namely consists of “any amount contributed to a provident fund prior to 1 
March 2021”. The word “contributed” is past tense, and as such in our opinion refers to amounts that have been 
contributed prior to 1 March 2021. An amount that is only contributed after 1 March 2021 can in our view not be 
regarded as an amount contributed prior to 1 March 2021, even if it is in respect of a period before March 2021.  
SARS has indicated that they may issue a guidance note. They have however not done so yet, and in the meantime 
Sanlam’s view is that T-day must be implemented in accordance with the wording of the Income Tax Act. 

It is practically impossible that the 
FSCA would have the Rule 
Amendments approved on time.  
How will the implementation of the 
TLAA be dealt with since we cannot 
give effect to unapproved 
amendments? 

A provision in the rules of a fund is only valid insofar as it is not inconsistent with the law. T-day will accordingly have to 
be implemented irrespective of whether the fund’s rules have been amended. 

With regards to money received 
after 1 March 2021 but it's 
contributions due for February 2021 
- will this form part of the vested 
member share? 

There is a bit of a debate in the industry about this issue, and not everyone is in agreement. Sanlam Corporate’s stance 
is however that in order to form part of a member’s vested benefit, the February contribution must have been paid 
before 1 March 2021. A member’s vested benefit namely consists of “any amount contributed to a provident fund prior 
to 1 March 2021”. The word “contributed” is past tense, and as such in our opinion refers to amounts that have been 
contributed prior to 1 March 2021. An amount that is only contributed after 1 March 2021 can in our view not be 
regarded as an amount contributed prior to 1 March 2021, even if it is in respect of a period before March 2021.  
SARS has indicated that they may issue a guidance note. They have however not yet done so, and in the meantime, 
Sanlam’s view is that T-day must be implemented in accordance with the wording of the Income Tax Act. 



How has Sanlam adapted its 
administration systems to cater for 
T-Day? Please refer to the T-day Member Communication to standalone fund clients doc. 

How are you communicating T-Day 
to members? 

Please refer to T-day Member Alert Guide that was made available to Boards and Employers for distribution to 
members. 

Will the vested and non-vested pots 
be visible on your portal and 
member app? Yes 

A section 14 transfer (prov to prov) 
effective 1 March 2021, the 
exemption to members age 55 and 
older will not apply i.e. members 
are joining a new fund, vested share 
(previous) and non-vested share 
(future conts) are applicable? Is my 
understanding correct? 

No, If the effective date of the Section 14 transfer is 1 March 2021, the exemption for members aged 55 and older will 
apply. This is because one becomes a member of the receiving fund from the effective date of a Section 14 transfer. 

Living annuity - are the annuities 
paid in advance or in arrears - 
quarterly, biannually and annually? Members have a choice as to when they want to receive their payments. 

Can you please send me the Sanlam 
With Profit Annuity returns from 
inception as well as the brochure 
that includes the formula that the 
bonus calculation is based on. 

https://www.sanlaminvestments.com/institutional/solutions/protectionfocussedsolutions/Documents/sanlam-with-
profit-annuity-product-brochure.pdf 

Can you take a zero amount from a 
life annuity for a year or not? Unfortunately not. 

On Life Annuities: should both you 
and your spouse pass away, is there 
an option that your children may 
receive the rest of the premiums, 
instead of being paid to the estate? Payment is only allowed to disabled children. Standard practice is to pay the outstanding payments to the estate. 

How do the institutional annuities 
compare with the traditional retail 
annuities that most people still buy? Institutional annuities have less choice than retail annuities, especially in the case of living annuities 

https://www.sanlaminvestments.com/institutional/solutions/protectionfocussedsolutions/Documents/sanlam-with-profit-annuity-product-brochure.pdf
https://www.sanlaminvestments.com/institutional/solutions/protectionfocussedsolutions/Documents/sanlam-with-profit-annuity-product-brochure.pdf


Why pay balance of annuity to an 
estate after the death of member 
and spouse before the guaranteed 
period? What about dependants 
and beneficiaries? Does Section 37C 
of the Pension Fund Act not apply to 
compulsory annuities? 

Section 37C does not apply to a pension payable to a spouse. Section 37C namely stipulates that it is not applicable to “a 
benefit payable as a pension to the spouse or child of the member in terms of the rules of a registered fund, which must 
be dealt with in terms of such rules”. The Pension Funds Act also does not apply if the pension is not in the name of the 
fund, but in the name of the member. 

When are SA insurance companies 
going to take into account the socio 
economic circumstances and health 
condition and habits (smoking , 
drinking etc) of annuitants when 
determining the cost of the annuity. 
Current situation is discriminatory 
against low income annuitants who 
because of socio economic 
circumstances has a lower life 
expectancy compared to more well 
off pensioner. SA insurers do take into account some rating factors. 

What makes your with profit 
annuity different to what is already 
available and known by the market? 

The Sanlam With-Profit Annuity (SWPA) is a new addition to the Sanlam 
annuities product range, launched to enhance the range and quality of 
retirement solutions available to pensioners. It provides a guaranteed income 
for life and offers pension increases linked to market performance. Underlying 
investments, in SIM Balanced Fund and SIM Moderate Absolute Fund, are 
smoothed over six years before declaring pension increases. 
You can choose from various Sanlam With-Profit Annuity options based 
on your preference for a higher starting pension or higher future pension 
increases. The guarantee offered ensures that pension increases are never 
negative, even in the case of poor market conditions. 

Do the funds in a "with profit 
annuity" go to your estate? The outstanding payments from a guaranteed period will go to the estate. 

If we resign before the age of 65, do 
we get the full cash amount? This will depend on the current fund e.g. provident or pension fund, as well as the age of the member at 1 March 2021. 



Will it be named Vested and Non 
Vested on the benefit statements? Yes 

We are going to need to amend the 
Rules to give effect to the 
annuitization provision for 
provident funds. What happens if 
the Rules amendments are not 
registered yet by the FSCA ? The legislation overrides the Rules, so legislation will apply. 

Should a fund transfer after 1/3/21 
at what date will the vested portion 
apply to members who are older 
than 55 years? ie, 1/3/21 or date of 
transfer? The effective date of the Section 14 transfer will apply, not the transfer date. 

Is the revised draw down rates on 
Living Annuities under reg 39 still 
under consideration by the FSCA? Yes 

The same question re long 
outstanding contributions or LPI 
due for members prior to 1 March 
2021, but paid by employer AFTER 1 
March 2021, please also add this 
into your response re contributions 
paid for February in March.   

The new annuitisation provisions will apply to all amounts contributed to the provident fund (paid into the fund's bank 
account) on or after 1 March 2021, irrespective of the period to which it applies. This so because the legislation refers to 
amounts 'contributed' (past tense) to the provident fund prior to 1 March. The legislation also does not refer to 
amounts 'payable'. 

How will divorce payments be paid 
out to the ex member spouse? The amount will be deducted pro-rata between the vested and non-vested member share 

If an employer actions a Section 14 
transfer from a Provident Fund to 
another Provident Fund with an 
effective date of 1 March 2021, are 
the 55 years and older members' 
benefits still protected, including 
new contributions, i.e. will their 1 
March 2021 onwards contributions 
be subject to annuitization? Or does 

No, If the effective date of the Section 14 transfer is 1 March 2021, the exemption for members aged 55 and older will 
apply. This is so because one becomes a member of the receiving fund from the effective date of a Section 14 transfer 



the Section 14 effective date have 
to be 1 February 2021 in order to 
ensure protection? 

 


